Pirkkalaiskirjailijoiden toiminnan tavoitteena on innostaa ihmisiä lukemaan ja tuoda kirjailijoita lähemmäksi lukevaa yleisöä. Tämä blogi on avoin foorumi Pirkkalaiskirjailijat ry:n jäsenille. Sen kautta haluamme antaa lukijoillemme näköalan kirjailijan arkeen ja juhlaan.

perjantai 18. syyskuuta 2009

UUTISIA JA APURAHOJA

Pyöräilin eilen työhuoneelta kotiin puoli yhdeksältä illalla. Kello 21.15 soi puhelin. Aamulehden toimittaja halusi tietää mitä mieltä olin Jari Tervon viisivuotisesta apurahasta. Tämän aamun lehdestä löytyi sitten kulttuurisivun ykkösuutinen: "Lahnasen luoja saalisti lähes 100 000 euron valtion apurahan".

Lausuntoni lehteen oli siilaantunut suht korrektisti. Sanoin, että on hullua jakaa kirjallisuuden edistämisen yhteistä rahaa näin. Apurahahakemusten selvityksissä kysytään tarkkaan kaikki kolmen viimeisen vuoden aikana saadut apurahat. Ainakaan tässä tapauksessa mitään ei merkitse se, että muita verotettavia tuloja on 180 000 euroa vuodessa. Nyt valtio antaa siihen päälle viiden vuoden ajan 1550 euroa verottomana...

Koko jutun löydät omasta blogistani www.juhasiro.fi/blogi

3 kommenttia:

Blogger Anneli kirjoitti...

Olen iloinen kommentistasi. Olen tasan samaa mieltä.

22. syyskuuta 2009 klo 16.11

 
Blogger Katariina Romppainen kirjoitti...

Olen samaa mieltä myös. Järkkyä toimintaa.
Verkkolehti Uusi Suomi www.uusisuomi.fi laski eilen, että Tervo on tienannut Koljatillaan kahdessa ja puolessa viikossa jo lähes 80 000 euroa. Valtaisa julkisuuskohu on siivittänyt kirjan myyntiin ja euroja kilisee Tervolle lisää joka päivä varmaan vielä pitkään. Ei siis ole todellakaan mitään järkeä siinä, että tämmöinen messevästi kirjoillaan toimeen tuleva hemmo nappaa myös valtion kirjallisuustoimikunnan pääpotin. Sillä rahalla olisi viisi köyhää kirjailijaa saanut vuodeksi turvatun toimeentulon. Puoli vuottakin voisi olla monen kohdalla ratkaiseva (toteaa nimim.Ilman jäänyt). Näköjään toimikunta ei kuitenkaan katso voivansa karsia hakijoita taloudellisin perustein? Karsinnan pitäisi tapahtuakin jo kyseisen kirjailijan omassa päässä tyyliin: "En tarvitse enää valtion tukea." Koska tuollainen mielenjalous näyttäisi olevan nykypäivänä varsin harvinaista herkkua, apurahajärjestelmää pitäisi reippaasti uusia. Tämmöisestä tulee vain pahaa mieltä.

23. syyskuuta 2009 klo 10.14

 
Blogger Anneli kirjoitti...

Laila Hirvisaari ilmoitti (en muista milloin, vuosia sitten kuitenkin), että hän ei aio hakea apurahoja, koska tulee hyvin toimeen kirjoistaan saamillaan tuloilla.
Annan pisteet Lailalle. Suoraselkäistä toimintaa.

23. syyskuuta 2009 klo 15.50

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu