Pirkkalaiskirjailijoiden toiminnan tavoitteena on innostaa ihmisiä lukemaan ja tuoda kirjailijoita lähemmäksi lukevaa yleisöä. Tämä blogi on avoin foorumi Pirkkalaiskirjailijat ry:n jäsenille. Sen kautta haluamme antaa lukijoillemme näköalan kirjailijan arkeen ja juhlaan.

torstai 5. helmikuuta 2009

Syvällistä

Suosikkikirjailijani Jonathan Swiftin Tynnyritarinasta (1704) silmiini osui eräs ajatelma, jota en malta olla siteeraamatta tällä palstalla. Puhujana on yksi tekstin kertojista, Moderni Kirjailija, ja aiheena syvälliset merkitykset (suomennos minun):

"Vielä sananen aiheesta syvälliset kirjoittajat, joita ilmaantuu koko ajan lisää, ja tiedän hyvin, että viisauttaan maailma on päättänyt lukea minutkin heidän joukkoonsa. Siksi ajattelen, mitä syvällisyyteen tulee, että kirjoittajien laita on niin kuin kaivojen: tervesilmäinen ihminen voi nähdä kaikkein syvimmänkin kaivon pohjaan, jos siellä vain on vettä, ja usein, vaikka pohjalla ei olisi yhtikäs mitään paitsi kuivuutta ja tomua ja vaikka kaivo ei olisi puoltatoista metriä syvempi, sitä kuitenkin pidetään ihmeellisen syvänä siitä yksinkertaisesta syystä, että se on ihmeellisen pimeä."

Ainakin minua nauratti, eikä tuo ole ainoa kohta, joka Swiftin satiirin klassikossa naurattaa. Suosittelen!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu