Pirkkalaiskirjailijoiden toiminnan tavoitteena on innostaa ihmisiä lukemaan ja tuoda kirjailijoita lähemmäksi lukevaa yleisöä. Tämä blogi on avoin foorumi Pirkkalaiskirjailijat ry:n jäsenille. Sen kautta haluamme antaa lukijoillemme näköalan kirjailijan arkeen ja juhlaan.

lauantai 28. helmikuuta 2009

Panu Rajala Waltarin matkassa




Perjantai 27.2.09 Laterna.
Parikymmentä pirkkalaiskirjailijaa kuunteli keskittyneesti, kun yhdistyksen oma jäsen Panu Rajala kertoi kyydistään Mika Waltarin matkassa. Kuulimme herkullisia anekdootteja niin Mika Waltarin häikäisevän uran varrelta kuin elämänkerturi Rajalan palkitun Unio Mystican tekovaiheista.
Panu syttyi Waltariin jo nuorukaisena ja kirjoitti Sinuhesta tärkeitä lauseita muistivihkoonsa. Nuorena kirjallisuudenopiskelijana hän sai tilaisuuden tutustua paremmin maestroon, joka otti Rajalan ovella vastaan syvään kumartaen. Herrasmies mikä herrasmies. Samaan Tunturikatu 13:n asuntoon Panu asteli vuosikymmeniä myöhemmin tehdessään Unio Mysticaa. Kirjailijan tytär ja oikeuksienomistaja Satu Waltari on jättänyt asunnon siihen kuntoon ja kalustukseen, missä se oli isänsä vielä eläessä. Kuulemma tuhkakupissa on vielä Mikan savukkeen tuhkaakin...tosin sitä Rajala ei ollut havainnut.
Panu kertoi elävästi ja hauskasti kokemuksistaan kahden tiukan mimmin, Waltari-tutkija Ritva Haavikon ja Satu Waltarin välisessä puristusotteessa. Laajaa elämänkertaa Mika Waltarista pidettiin kustantajallakin aika mahdottoman tehtävänä, mutta lopulta Rajala onnistui saamaan paljonkin uutta tietoa tutkijoihin aikaisemmin hyvin kylmäkiskoisesti suhtautuneelta Satu Waltarilta - muun muassa pitkien puhelujen aikana. Ammattimiehen työtä! Erityisen mielenkiintoista oli kuulla, kuinka Rajala sai haltuunsa kopiot nuoren Mika Waltarin kirjeistä Jalo Sihtolalle...
Ja yli 800-sivuisen Unio Mystican kirjoitustyöstäkin kuulimme. Panu ryhtyi urakkaan varsinaisesti syksyllä 2007 ja työ sujui innostuksen, inspiraation vallassa. Sujuvaa, lennokasta matkantekoa siivitti vapaus kirjoittaa ja kertoa juuri, kuten hän itse halusi. Poissa olivat tieteellisen tutkimustyön paineet.
Meitä pirkkalaisia kiinnosti myös Waltarin suhde Väinö Linnaan, mistä Panu kertoi joitakin viitteitä. Waltari oli ehkä hivenen shokissa Linnan menestyttyä suomalaisista sotajermuista kertovalla Tuntemattomallaan ja myöhemmin Täällä Pohjantähden alla -trilogialla. Kertoivathan kirjat siitä Suomesta ja niistä suomalaisista, jotka olivat jääneet helsinkiläiselle keskiluokan kasvatille ja papinpojalle vieraaksi. Hänellä saattoi olla aikeita kirjoittaa suuri suomalainen nykyaikaan sijoittuva romaani, mutta Linnan menestys ehkä osaltaan vaikutti siihen, että Waltari suuntasi takaisin historiallisiin aiheisiin.
Tästä kaikesta ja paljon muusta syntyi vilkas keskustelu, jota jatkoimme vielä kotvasen pyöreän pöydän ympärillä Panun odotellessa Helsingin junaa. Paikalle Laternaan olisi mahtunut enemmänkin pirkkalaisia, mutta hyvä näin - ilta sujui leppoisasti ja aivan kuin jostain verhon takaa olisi meitä tarkkaillut muuan myhäilevä hahmo, syvään kumartaen...

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu