Pirkkalaiskirjailijoiden toiminnan tavoitteena on innostaa ihmisiä lukemaan ja tuoda kirjailijoita lähemmäksi lukevaa yleisöä. Tämä blogi on avoin foorumi Pirkkalaiskirjailijat ry:n jäsenille. Sen kautta haluamme antaa lukijoillemme näköalan kirjailijan arkeen ja juhlaan.

sunnuntai 8. helmikuuta 2009

Lautakuntien tehtävä

Finlandia- ja Runeberg -palkintolautakuntien tehtävä on nimetä heidän mielestään vuoden paras kotimainen kauno. Tänä vuonna molemmat päätyivät Sofi Oksaseen. Molemmat yksimielisesti tai äänestämällä, sama tuo.
Olisiko Runeberg-raadin nyt pitänyt valita vuoden toiseksi paras, koska Oksanen oli jo ehtinyt saada Finlandian? Mielestäni ei. Silloin he eivät olisi täyttäneet saamaansa tehtävää.
Palkinnoilla ja rahastoilla on sääntönsä. Näissä tapauksissa valita heidän mielestään vuoden paras. Sosiaalisia ym. perusteita niillä ei ole, apurahoilla niitä on.
En ota kantaa siihen onko Oksasen kirja oikea valinta, koska en ole sitä lukenut. Kyllä se tuossa pöydällä makaa, mutta jostain syystä en ole sitä vielä saanut avaattaua, en vilkaistua edes aloitusta, joista olen yleensä kovasti paljon kiinnostunut. Ehkä joskus, ehkä joskus.
Kirjoittamisen jälkeen vaikeinta on lukeminen

Kullervo

3 kommenttia:

Blogger juha siro kirjoitti...

Kommenttina raatien sääntöihin.

Runeberg palkinto on sanomalehti Uusimaan, Suomen Kirjailijaliiton ja Suomen Arvostelijain liiton kirjallisuuspalkinto, joka on perustettu 1986.

Ja näin uutisoi Uusimaa itse Sofi Oksasen palkintojutussaan: "Palkinto jaetaan vuosittain Porvoossa kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin päivänä, jota vietetään helmikuun viidentenä. Palkinto on luotu tukemaan laatukirjallisuutta, mutta myös antamaan uusia aineksia kirjalliseen keskusteluun ja virkistämään Runebergin päivän viettoa."

juha

8. helmikuuta 2009 klo 16.02

 
Blogger Kullervo kirjoitti...

Aivan. Palkinnon rahoittaa Uusimaa-lehti. Ja tuo mitä siteerasit on lehden tekstiä. Rahaston säännöt, eli ne joita raadin on noudatettava, ovat toisaalla.

Kullervo

8. helmikuuta 2009 klo 16.43

 
Anonymous juha siro kirjoitti...

No, enpä tähän enää puutu. Tämän jälkeen. Kullervo kirjoittaa, että "Finlandia- ja Runeberg palkintolautakuntien tehtävänä on palkita heidän mielestään vuoden paras kotimainen kauno. "Heh, millainen raati tällaisen hirttosilmukan itselleen virittäisi? Finlandian sääntöjen ensimmäinen virallinen palkintomomentti menee näin: "Finlandiapalkinto voidaan myöntää tunnustuksena Suomen kansalaisen kirjoittamasta ansiokkaasta romaanista."
Ei tuo Runeberg liene kovin paljon tiukemmaksi laadittu. Ne selvittäköön joita kinnostaa.
Kuten sanoin, urheilussa on mahdollista määritellä paras. Kirjallisuuden kanssa se on vaikeampaa.

juha siro

8. helmikuuta 2009 klo 18.05

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu